26.3.2011

Koh Phayam – 6päivää/6yötä Liveaboard sukellusristeily

Tuomas ja kilppari :) Moment to rmember!


Koh Taolla ollessa muutamatkin uudet tuttavuudet suositteli Koh Phayamia seuraavaksi kohteeksi ja sinne sitteen mentiin. Yölautta Taolta mantereelle oli paljon parempi kuin mitä meille oli kerrottu. Me oltiin jo valmistuttu nukkumaan jossain läävässä mutta lautta oli vissiin ihan uusi koska kaikki oli tosi puhdasta ja hienoa, jopa mukavat sängyt. Vaikka tyynyt nyt olikin kovaa muovia. Olenkin jo vannonut että seuraavaa reissua kun tehdään niin otan oman tyynyn mukaan, täälläpäin on aivan kamalia isoja ja kovia tyynyjä, nukun aika usein ilman kokonaan. 

Tän rannan päädyssä asuttiin, Koh Phayam
Perillä Phayamilla asuttiin meille suositellussa Palm beach bungalowseissa. Paikka oli neljän kilometrin pituisen rannan päädyssä kivisen rantapätkän kohdalla missä oli kivaa snorklata. Bungalowissamme oli sähköa vaan iltaisin & öisin, ei tuuletinta ja ikkunat oli pelkkiä aukkoja. Näkymä suoraan meren yli ja pikku terassi riippumatolla. Muuten olisikin ollut täydellistä mutta joka toinen/kolmas yö oli technobileet rannalla, ja mekkala kuului jotensakin meille asti, ja ilman tuuletinta oli aika kuumaa kylläkin myönnettäköön :) Sitäpaitsi meikäläinen leikki tulella ja hävisin, söin salaattia ja sain ruokamyrkytyksen :( Onneksi oli vuorokaudessa ohi.

Auringonlasku Koh Phayamilla
Me ei Phayamilla tehty paljon mitään, oleskeltiin, luettiin, snorklattiin ja pelattin yazzia. Pidettiin pikku loma. :) Saarella ei ollutkaan paljon tekemistä, muutama ranta mitä olisi voinut kiertää ja pari aivan liian kallista sukellusmestaa. Ranta missä asuttiin oli ihana, pitkä ja meidän suunnalla melkein tyhjä. Ei tarvinnut omasta tilasta tapella. Vähän kauempana ranta oli täynnä bungaloweja, ravintoloita ja baareja. Läheltä löytyi jopa WiFi, auringonlaskun jälkeen vasta toki, kun sähköt laitettiin päälle ja hidas ku eläkeläisetana, mutta silti. Aamupäivät istuttiin melkein aina samassa ravintolassa, siellä oli kotileivottua leipää joka ei ollut makeata ja sisälsi jopa täysjyvää! Nam! Aika vähän vaatii että meistä tulee kantiksia :)

Meidän ”hotellilla” asui alle vuoden ikäinen haukka (tai kotka!?) joka oli puoliksi kesy. Henkilökunta ruokki sitä melkein joka päivä ja yhtenä päivänä minäkin sain antaa sille kanaa. Se söi suoraan mun kädestä! :) Tiit, joka haukan nimi oli, oli myös melkoinen linssilude ja Tuomas ottikin siitä hyviä kuvia. Tiitin lisäksi siellä asui yhtä vanha kissa, olivat pienestä asti olleet yhdessä rannalla, sitä minä sirtin Naukuksi koska sillä oli asiaa ihan koko ajan. Se oleskeli aika paljon meidän bunglowilla kun huomasi että siellä sai aina rapsutuksia.


Viikon me Phayamilla viihdyttiin, vähän pidemmin kuin ajateltu meikän salaattisyönnin takia, ja suunnattiin sitten Phuketille pariksi yöksi. Sinnekin ihan vaan sen takia että sieltä sukellusristeily, jonka Tuomas löysi Last minute dealina netistä, lähti. Kuusi päivää/kuusi yötä ja 22 sukellusta; Simillans, Koh Bon, Koh Tachai ja Richelieu Rock. 

Napoleonfish on iso veijari, tämä n. 40cm
 
Neljä sukellusta päivässä on aika rankkaa voin kertoa, sekä keholle että mielelle.
Mutta nähtiin ainakin paljon erillaista merenelävää, ja näkyvyyskin on ollut hyvä melkein koko ajan, vaikka Dive masterimme Beto valittikin että vesi oli niin vihreätä ensimmäisillä sukelluksilla. Ei vaan meitä haitannut yhtä paljon kun näkyvyys silti oli 30m :) 
Me sukelsimme pienessä ryhmässä, vaan me ja Linda Australiasta ja Beto tietenkin. Loput meidän sukellusseurueesta olikin ranskalaisia kaikki, vene ja yhtiö kun on ranskalainen. Heistä melkein kaikki taisi olla vaan sukelluslomalla, ja heillä oli vaikka mitä herkkuja mukana reisussa. Meille tarjottiin viiniä ja muita alkomoholijuomia ja mitä parasta Christianilla oli mukana omaa tekemää porsaspateeta mikä oli paras ikinä syömäni porsaspatee! Ranskalaisten kanssa kannatta matkustaa :) 

Oriental sweetlips ja Divemasterimme Beto

Sukelluksilla nähtiin vaikka mitä, luettelenpa muutamat: Lionfish, Scorpionfish, Nudibranches, Ghostfishes, Pipefish, Triggerfish (monta eri mistä Clown triggerfish oli molempien suosikki), Seahorse (vaan Tuomas), Great Barracuda, Napoleonfish, Octopus, Cuttlefish, Stingray, Stonefish, Boxfish, Pufferfish Mantis shrimp, Cleaner shrimp, Harlequin shrimps, paljon erillaista korallia, kovaa ja pehmeätä. Ihanat urheat Clownfish:it

 Anemonikalat, ne Nemostakin tutut clownfish:t teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen molempiin, vaikkakin ne jopa meitä uhkaili kun mentiin lähelle, puolustaen pesäänsä. Teki mieli nauraa, vaikka ei saisi kun toinen pistää parastaan :)

Kilpparit rakastaa näköjään banaaneja

Pari kertaa snorklattiin sukelluksien välissä kilpikonnan kanssa, ne tulevat veneitten luo kerjämään banaania ja syövät sitä suoraan kädetsä :) Sormia kannatti toki varota, syövät kuitenkin korallia tavallisesti ruoakseen. 


Merihevonen
Viimeiset sukellukset olivat hylkysukelluksia, näkyvyys muutui heti paljon huonommaksi, kolme metriä pahimmillaan. Mutta silti oli kivaa koska hylyillä oli ihan mielettömän paljon kaloja, isoja parvia eri pikkukaloja (Fusiliers) ja tosi paljon Lionfishejä ja Scorpionfishejä. Oli muutenkin ihan kivaa vaihtelua sukeltaa hylyillä, riuttoja tuli nähtyä niin monta ettei niitä pysty erottamaan toisista omassa muistissa.
Pari viimeistä päivää vuokrattiin kamera, mutta veden alla kuvaaminen on aika vaikeata, muutama kivaa kuvaa Tuomas sai oetettua. Toinen mukana olleesta Dive mastereista antoi meille kakki hänen ottamat kuvat reissultamme ja hän oli vielä tehnyt lyhyen videon joka päivästä.

Nyt ollaan takaisin Phuketissa ja maanantaina siirrytään Malesiaan. Torstaina (1.4) meillä on lennot Borneolle ja siellä ollaan noin kolme viikkoa ennenkuin lennetään sieltä Filippineille.

 Tiit-haukka Phayamilla. Löydä tästä kuvasta auringonlaskua :)

Auringonnousu risteilyllä, Andaman sea

Sonja
Mustekala

Hylkysukellus, Sonja

Tosi iso Pufferfish ja Remora sen alla liftaamassa-Sonja-

4 kommenttia:

 1. Hola chicos!

  Onpas aika hurahtanu nopeasti, johan teillä on 1/8 osa reissua takana... :) Kiva lukea näitä tekastuja sukellusjuttuja, oikeastihan te ootte pelannu yatsia paikallisen terassilla, pienessä vihneessä tietenkin! Toivottavasti Tuomas ei joudu repimään pelihousuja tiistaina, HIFKillä on nimittäin vähän nihkeää... No juu, ei mulla oikeestaan mitään asiaa ollu. Hyvää reissun jatkoa! :)

  Törris

  VastaaPoista
 2. Moro! Ai olet sitä mieltä että meidän pitäisi olla 2 vuotta reissussa, mikäs ettei jos rahaa tippuu taivaasta lisää :)
  Onneksi peli meni hyvin, arvaat varmaan että pelejä kyllä seurataan täältäkin hyvin tarkasti.
  Ludoa ollaan himoitsevasti katsottu kaupoissa muutaman kerran mutta kahestaan se ei ny vaan ihan toimi - kotona sitten taas :)

  VastaaPoista